
Aronia – lek na XXI wiek
Aronia czarno owocowa to krzew z rodziny różowatych pochodzący z Ameryki Północnej. Od dawna jest uprawiana także w Polsce. Najczęściej uprawiana na plantacjach w celach produkcyjnych.
Aronia jako produkt zdrowotny została odkryta stosunkowo niedawno. Ma natomiast właściwości lecznicze podobne do czerwonego wina, z tą różnicą, że można go pić bez ograniczeń, w przeciwieństwie do napojów alkoholowych. Owoce aronii zawdzięczają swe terapeutyczne właściwości bioflawonoidom i rutynie. Te właśnie składniki zapewniają całkiem dobrą kondycję naczyniom krwionośnym. To ważna informacja dla osób ze skłonnością do żylaków, miażdżycy i chorób dziedzicznych z tego tytułu.
W Pomorskiej Akademii Medycznej, oraz Klinice Kardiologii AM w Warszawie, udowodniono, że wyciąg z tego owocu pozwala dość skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic, oraz chroni przed chorobami serca. Spadek ciśnienia notowano zaledwie po po sześciu tygodniach terapii u niemal wszystkich badanych osób. Okazuje się, że aronia zmniejsza też stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Owoce i sok, oraz przetwory z aronii zapobiegają miażdżycy. Działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco. W mniej poważnych stanach z powodzeniem może zastąpić leki syntetyczne. Jednak każda decyzja musi być podjęta przez lekarza.
Ponieważ aronia zawiera antocyjany, czyli związki zwalczające wolne rodniki, (które są też w czerwonym winie typu Cabernet) chroni zdecydowanie organizm przed nowotworami. To jedno z najtańszych źródeł produktów antynowotworowych. Ma też w składzie wiele ważnych witamin:. A, C, E, P i biopierwiastków, a także błonnik i pektyny (którego notorycznie spożywamy za mało). Dzięki temu też właśnie usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami.
Właściwości (zastosowanie): Aronia występuje jako roślina uprawna hodowana co raz częściej w ogródkach działkowych. Ponadto jest bardzo dobrym surowcem leczniczym, przetwory z aronii lub suszone owoce zapobiegają przemęczeniu oczu. Sok z aronii jest pomocny w leczeniu miażdżycy, nadciśnienia. Stosuje się ją także w przypadku nieżytu żołądka, anemii, reumatyzmu, nadczynności tarczycy czy alergii. W kosmetyce sok z aronii używany jest przy oparzeniach słonecznych.
Dawkowanie:
w przypadku wyżej wymienionych chorób pomocne jest picie świeżego soku 2-3 razy dziennie po pół szklanki przez 3 tygodnie. Zaś z suszonych owoców przyrządza się wywar, 2 łyżki stołowe owoców aronii zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy przez 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Taki odwar pijemy 3 razy dziennie. W przypadku poparzeń słonecznych, rozcieńczamy świeżo wyciśnięty sok z wodą mineralną w proporcji 1:2 i nakładamy oklepując miejsce poparzone tamponem.
13 Cze 2008 Zdrowie w naturze Więcej na Forum