Aronia – lek na XXI wiek

Sok z aronii na przeziębienie

  • 3 litry wody,
  • 2 kg aronii,
  • 400 świeżych liści wiśni,
  • 0,5 kg cytryn,
  • 2 kg cukru

Aronię przebrać i wypłukać. Następnie wrzucić do garnka warstwami przesypując je liśćmi wiśni. Potem zalać 3 litrami wody, lecz tak by wszystkie owoce były przykryte, jeśli za mało to to dolewamy wody tak, aby aronia była pokryta wodę. Gotujemy aż zacznie wrzeć, a od tego momentu jeszcze przez 20 minut. Po tym należy odcedzić powstały sok do innego garnka i dodać sok z 0,5 kg cytryn, oraz 2 kg cukru. Całość wymieszać do rozpuszczenia cukru, a potem postawić na ogień i zagotować aż do wrzenia. Po takim zagotowaniu sok zabutelkować i pozostawić do wystygnięcia.

 

Wino z aronii

Przygotować 1-2 dni wcześniej zaczyn z drożdży (np. Malaga) i pożywki dla drożdży winiarskich.

Dobrze dojrzałe owoce aronii, najlepiej z dodatkiem jabłek, w ilości 5 kg, woda – 8 litrów, cukier – 2 kg.

Rozpuścić cukier w przegotowanej, gorącej wodzie i przestudzić do temperatury pokojowej, nie wyższej niż 25-30 stopni.

Owoce dobrze zgnieść, zalać słodkim wrzątkiem, dodać zaczyn drożdżowy. Przepis na zaczyn drożdżowy znajduje się na opakowaniu. Przez 10 dni fermentować z owocami. Następnie ściągnąć wino i wyrzucić miazgę. Klarować wino, ewentualnie dosładzając, ściągając go z nad osadu jeszcze 2-3 razy i przelać do butelek.

 
 

Nalewka z aronii

  • 3 litry wody,
  • 2 kg aronii,
  • ok. 400 liści wiśni,
  • 2 kg cukru,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 kwasek cytrynowy (20 g)

Aronię najpierw należy przemrozić minimum 24-48 godzin. Owoce aronii, oraz liście należy najpierw umyć. Potem razem z liśćmi zalać zimną wodą, dodać cukier i gotować około 20-30 minut. Następnie odstawić na 24 godziny, przecedzić i dodać kwasek cytrynowy. Gdy ostygnie dodać spirytus i rozlać w butelki. Uzyskuje się w ten sposób 5 litrów nalewki o mocy około 20%.

Liście z drzewa wiśni dają specyficzny smak i „wyciągają” cierpkość z aroni. Kwasek cytrynowy utrwala kolor, lecz nie należy go nadużywać. Liście wiśniowe zebrane wczesną jesienią mają nieco za mało aromatu, trzeba przygotować się do tego latem i zebrać je w wkrótce po zebraniu owoców wiśni i włożyć do zamrażarki aż do czasu zbioru aronii. Można tez dodać nieco soku wiśniowego, aby upodobnić nalewkę do przetworu z wiśni.

Po zrobieniu nalewki można wyrzucić liście z wiśni, a do aronii dodać drobno pokrojone jabłka i gruszki i przesmażyć (niezbyt długo) dodając ok. 0,5 kg cukru, lub cukru żelującego – otrzymamy świetną konfiturę, którą wystarczy przełożyć do słoików.

Dżem z aronii można robić też pól na pół ze śliwkami lub z jabłkami.

 
 

Nalewka na aronii

Aronię w ilości 2 kg uprzednio należy przemorozić przynajmniej przez 2 dni. Następnie 4 litry wody gotować, razem z liśćmi wiśniowymi przez 30 minut. Ostudzić, włożyć aronię i gotować 30 minut. Po ostudzeniu przetrzeć owoce aronii dodać 2 kg cukru i dwa kwaski cytrynowe. Gotować do rozpuszczenia cukru. Po ostudzeniu dodać litr spirytusu.

Mocna aroniówka

  • 3 kg aronii,
  • 1 l spirytusu 96%,
  • 1 l wódki 40%,
  • 1 l miodu wielokwiatowego, lub 1kg cukru (lub pół na pół: 0,5kg cukru i 0,5L miodu),
  • sok z jednej cytryny,
  • kilka plasterków z korzenia imbiru.

Składniki wrzucić do słoja i macerować przez około 6 tygodni, często mieszając poprzez intensywne poruszanie słojem, żeby “się przegryzł”.

 
WXvhtmxhgr3G4HVMazOfpsD921ym8sRsrDDdV9k14mmFGAodmB3pCWrEK0jbUIJhY0 Gf6o7DM JcTeqa1 C iU0GpIUGhiirRncgxeKJ7j40L5BBGgFsXxXcKwLOU NUQ=w1280
yNEpZf5tNNGmQsUGG3h6obLKwtOdxCvwc7DcyAgUnLDxnRjxVtXXMtzx RDHXSHGkBRepa7nuSGQrJfBDyOz9QY=w1280
NqNQdG O5BNCU71PLdv4q Bve2uQS4rNGLwZeaocVhLSLQBrVPGG4tfDy dhvhsfX3 AArvK cbL4La5XhBIHpk=w1280

Dodaj komentarz