Białka

Są to związki wielocząsteczkowe, zbudowane z aminokwasów. Bogatym źródłem białka są: mięso, ryby, mleko, jaja oraz…

Warzywa i owoce pięć razy dziennie

Zapobieganie chorobom układu krążenia Higieniczny tryb życia zapobiega chorobom układu krążenia, w tym m.in. chorobom serca.…

Wspierajmy nasze zdrowie żywieniem

Ryby są uznawane za wartościowy element diety. Powinny znaleźć się w menu przynajmniej 2-3 razy w…

Picie kawy obniża ryzyko …

Miłośnicy kawy rzadziej trafiają do szpitala z powodu zaburzeń rytmu serca, tj. arytmii – wynika z…

Leki z ula

Zioła i inne rośliny lecznicze można wykorzystywać na różne sposoby. O skuteczności prowadzonych kuracji decyduje jednak…

Dieta w nadwadze

Unikać nadmiaru diet Istnieje wiele diet, ale zamiast wybierać wśród nich, lepiej jest przyswoić sobie jedną,…

Wrzody żołądka i dwunastnicy

Od jakości żywienia, a przede wszystkim składu posiłku zależy nasze samopoczucie, a przede wszystkim zdrowie. Wszyscy…

Odżywianie i metabolizm

Pokarm człowieka jest pochodzenia zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego, dlatego mówimy, że człowiek jest zwierzęciem wszystkożernym.

Cebula i czosnek

Cebula, podobnie jak czosnek, po ugotowaniu traci właściwości bakteriobójcze, zachowując inne korzystne działania. Hamuje zmiany miażdżycowe…

Zdrowe tłuszcze

Powszechnie przekonanie, że tłuszcze są złe, sprawiły, że coraz więcej osób zaczyna unikać tłuszczu. Wyniki diety…