25 Maj 2020 17:18:12
Nawigacja
Kontakt z administracją
Strona główna
Forum
Artykuły
Newsy
Linki
FAQ
Regulamin
Galeria zdjęć
Szukaj
Dodaj newsa
Dodaj artykuł
Regulamin
Czat
Filmy - zdrowie
DevLOGs
Event Calendar
Ostatnie artykuły
Składniki kosmetyków...
Bóle mięśniowe, staw...
Funkcje układu trawi...
Katar (też sienny)
Chore zatoki
Anemia
Syndrom chronicznego...
Eksperci: Cytologia ...
Na suchy i mokry kaszel
Strzelanie w stawach
Tajemnica bursztynu
Miażdżyca Tętnic
Pomoc w problemach z...
Czego lekarz zwykle ...
Wpływ cukru i miodu ...
Polecane Strony

Natura to zdrowie

Przepisy z Forum

Zdrowie w naturze

Leki z ula
Leki z ula
Lekarstwa słodkie jak miód

Zioła i inne rośliny lecznicze można wykorzystywać na różne sposoby.
O skuteczności prowadzonych kuracji decyduje jednak stopień przyswajalności przez organizm substancji czynnych w stosowanym leku naturalnym.
Nowoczesną i skuteczną a zarazem prostą postacią takich leków są miody wymieszane ze sproszkowanymi roślinami leczniczymi. Tak się składa że dobroczynne związki zgromadzone w różnych odmianach miodu potrafią spotęgować działanie lecznicze zastosowanych w nich surowcach roślinnych.

Sztuka przygotowania miodu ziołowego
Do sporządzania miodów leczniczych zdecydowanie proponowane są miody świeżo pozyskane z ula i ze sprawdzonej pasieki.
Postać miodu musi być bowiem płynna, aby bez większego problemu można było w nim wymieszać sproszkowane zioła.
Miody które zdążyły się skrystalizować nie nadają się do robienia z nich środków leczniczych. Należy też pamiętać że miody świeże mają większą moc i aktywność leczniczą.
Najlepiej służą miody: gryczany, akacjowy, spadziowy z drzew iglastych. Odradzane są miody rzepakowe które stosunkowo szybko przyjmują postać skrystalizowaną.
Miody skrystalizowane nie wolno nigdy rozpuszczać przez podgrzewanie a to z powodu że w temperaturze około 60 stopni każdy miód bezpowrotnie traci swoje cenne właściwości. Rodzaj czyli odmiana miodu dobiera się zawsze w zależności od leczonej nim choroby np.miód lipowy wykorzystujemy na przeziębienie i grypę, miód wrzosowy zaliczamy do leków leczących dolegliwości nerek, dróg moczowych, przerostu gruczołu krokowego, spadziowy bądź akacjowy do leczenia dróg oddechowych.
O skuteczności w kuracji decyduje postać użytego surowca zielarskiego. Rośliny lecznicze przeznaczone do do wymieszania z miodem muszą być bezwzględnie świeżo ususzone i idealnie suche. Jest to bardzo istotne.Jeśli rośliny nie są dostatecznie ususzone, należy je dosuszyć w piekarniku i od razu po ususzeniu przystąpić do zmielenia.
Do sporządzania miodów leczniczych najlepiej wykorzystać liście, kwiaty, płatki, nasiona i niektóre owoce, gdyż te surowce najłatwiej poddać zmieleniu.
Susz z roślin najlepiej zemleć w młynku ręcznym a to z powodu braku możliwości przypalenia surowca.
Dobrym sposobem jest użycie moździerza.



Kuracje miodami ziołowymi

Miód z dziurawcem poprawiający nastrój
Składniki: słoik 400 g miodu lipowego, akacjowego, lawendowego lub walerianowego i 1/2 szklanki sproszkowanego świeżo ususzonego dziurawca (po odrzuceniu pędów, z przewagą kwiatów).
Przygotowanie: idealnie zmielone ziele dziurawca starannie wymieszać z miodem, umieścić w szczelnym słoiku, który odstawiamy na 10-12 dni. miód przechowywać w lodówce.
Stosowanie: 1 - 2 łyżeczki spożywać między posiłkami 3x dziennie, w przypadku zaawansowanej depresji miód należy przyjmować po 1 łyżce 3x dziennie.

Miód z dodatkiem ziela dziurawca stosowany regularnie i przez odpowiednio długi czas łagodzi skutki depresji. Poprawia nastrój, przywraca chęć do pracy i działania. Ma korzystny wpływ na samopoczucie osób cierpiących, łagodzi napady rozpaczy, rozdrażnienia i lęku. Dodatkowo wspomaga pracę wątroby: wzmaga wydzielanie żółci i zapobiega jej zastojowi w woreczku żółciowym. Jest też zalecany dla osób zmagających się z kamicą żółciową i niestrawnością.
Uwaga! Miodu z dodatkiem ziela dziurawca nie należy stosować w okresie letnim, kiedy występuje intensywne nasłonecznienie.
Może to wywołać zmiany uczuleniowe na skórze.


Miód z anyżem ułatwiający oddychanie w infekcji
Składniki: 1 słoik 400 g miodu spadziowego z drzew iglastych, lipowego lub malinowego i 1/2 szklanki zmielonych nasion (owoców) biedrzeńca anyżu.
Przygotowanie: świeżo zmielone nasiona anyżu dobrze wymieszać z miodem i umieścić w szczelnym słoiku. Odstawić na 4-5 dni. Przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Stosowanie: 1 łyżeczkę miodu długo ssać 3x dziennie w ciągu dnia. W przypadku poważnych infekcji dróg oddechowych nawet częściej.
Miód ten powleka i dezynfekuje błony śluzowe dróg oddechowych i oskrzeli. Ułatwia oddychanie w czasie silnych infekcji z przeziębienia. Jest pomocny w suchym kaszlu ze skąpą wydzieliną. Skutecznie zapobiega gromadzeniu się w oskrzelach zapalnej wydzieliny. Unieszkodliwia chorobotwórcze bakterie i wirusy. Leczy katar i stany zapalne.


Miód z kwiatami malwy wykrztuśno - osłonowy

Składniki: 1 słoik 400 g miodu spadziowego z drzew iglastych, lipowego, akacjowego lub macierzankowego i 1/2 szklanki kwiatów malwy czarnej (bez zielonych kielichów).

Przygotowanie: zmielone kwiaty malwy starannie wymieszać z jednym z wymienionych miodów. Umieścić w szczelnym słoiku na 5-6 dni. Przechowywać w lodówce.

Stosowanie: 1 - 2 łyżeczek miodu ssać powoli 3 - 4x dziennie.

Miód według tego przepisu dobroczynnie powleka błony śluzowe całych dróg oddechowych, przez co broni przed postępem infekcji wywołanych przez drobnoustroje chorobotwórcze. Skraca czas zdrowienia z zimnych infekcji górnych dróg oddechowych i zapalenia oskrzeli. Działa skutecznie wykrztuśnie (upłynnia szkodliwą wydzielinę zalegającą w oskrzelach i gardle). Oddala dyskomfort spowodowany suchością i "pieczeniem" w gardle. Wzmaga regenerację uszkodzonych przez infekcje błon śluzowych dróg oddechowych. Dzięki antocyjanom - unieszkodliwia też wolne rodniki.

Miód z kwiatami koniczyny czerwonej na schorzenia kobiece

Składniki: 1 słoik 400 g miodu akacjowego, wielokwiatowego (nieskrystalizowanego) lub najlepiej z koniczyny czerwonej i 1/2 szklanki zmielonych kwiatostanów koniczyny czerwonej.

Przygotowanie: kwiatostany na ten miód należy zrywać w pełni kwitnienia roślin (nie może w nich być przekwitniętych kwiatów). Idealnie zmielone kwiatostany mieszamy z jednym z zaproponowanych miodów. Umieszczamy w szczelnym słoiku, który trzymamy w chłodzie i ciemności. Miód należy spożywać po tygodniu.

Stosowanie: po 1 - 2 łyżeczek miodu 2 - 3x dziennie, między posiłkami.

Kwiat koniczyny czerwonej, dzięki zawartości fitoestrogenów, regulują gospodarką hormonalną w organizmie (podobnie jak nasiona soi). Miód z ich dodatkiem łagodzi i usuwa objawy klimakterium u kobiet: nagłe uderzenia gorąca, napadowe pocenie się, zawroty głowy, zmienny nastrój, wahania ciśnienia itd. Ponadto miód ten działa wykrztuśnie, jest pomocny w stanach zapalnych oskrzeli, działa też łagodnie uspokajająco. Ostatnio coraz częściej mówi się że koniczyna czerwona posiada działanie przeciwrakowe, szczególnie poleca się ją w zapobieganiu raka sutka.

Miód z płatkami róży na dolegliwości dróg oddechowych

Składniki: 1 słoik 400 g miodu lipowego, akacjowego bądź malinowego i 1.2 szklanki proszku z płatków róży dzikiej (ciemnoczerwonych, najlepiej róży damasceńskiej lub pomarszczonej).

Przygotowanie: proszek z płatków róży dobrze wymieszać z miodem i umieścić w szczelnym słoiku. Odstawić na 7 - 10 dni. Przechowywać w chłodzie i ciemności.

Stosowanie: ssać bardzo powoli 1 łyżeczkę tego miodu 2 - 3 x dziennie. W czasie silnej infekcji dróg oddechowych i przy uporczywym kaszlu lub kokluszu nawet 5 x dziennie.

Miód ze sproszkowanych płatków róży to słynny specyfik znany od wieków lek na przeziębienie i grypę przebiegające z gorączką. Działa skutecznie powlekająco na błony śluzowe całych dróg oddechowych. Upłynnia wydzielinę zalegającą w oskrzelach i gardle. Działa przeciwkaszlowo. Stanowi dobry środek wzmacniający organizm. W dawnej medycynie ludowej miodem tym leczono powszechnie bóle głowy, migrenę a nawet udary słoneczne. Pomaga po za tym w napięciu nerwowym, bezsenności, stanach lękowych i wyczerpaniu psychicznym. Polecany szczególnie ludziom żyjącym w ciągłym stresie i prowadzący wyczerpujący tryb życia. Daje krzepiący sen. Łagodzi objawy związane z klimakterium.

Miód z melisą dla znerwicowanych

Składniki: 1 słoik 400 g miodu akacjowego bądź lipowego i 1/2 szklanki zmielonych (koniecznie świeżo ususzonych) liści melisy lekarskiej.

Przygotowanie: zmielone liście melisy wymieszać starannie z miodem, następnie przełożyć do szczelnego słoika. Odstawić na 7 dni. Przechowywać w chłodzie.

Stosowanie: po 1 łyżeczce miodu ze sproszkowaną melisą 2-3x dziennie między posiłkami. Przy wzmożonej nerwowości dawkę można zwiększyć jednorazowo do 2 łyżeczek.

Miód wpływa relaksująco na cały układ nerwowy. Przywraca równowagę psychiczną po długotrwałym zmęczeniu nerwowym. Zwiększa odporność na stres, likwiduje napięcia nerwowe i p[oprawia nastrój. Oddala tremę np. przed egzaminami. Jest wskazany dla osób dotkniętych nerwicą ogólną. Jego zaletą jest także to że uspokaja ale nie obniża zdolności umysłowej.

Miód z babką lancetowatą na uodpornienie organizmu

Składniki: 1 słoik 400 g miodu gryczanego lub spadziowego z drzew iglastych i 1/2 szklanki zmielonych liści babki lancetowatej (najlepiej zebranej w czerwcu i lipcu).

Przygotowanie: sproszkowany susz ziołowy wymieszać starannie z miodem, przełożyć do szczelnego słoika i odstawić na 10 dni. Miód przechowywać w chłodnym miejscu i zaciemnionym miejscu

Stosowanie: 1 łyżeczkę uzyskanego miodu długo ssać , 2-3x dziennie w ciągu dnia miedzy posiłkami.

Kto trawi słodkie mleko można dodać, najlepiej wypić na noc.

Taki miód aktywizuje pracę systemu odpornościowego organizmu. Pobudza wytwarzanie w organizmie naturalnej substancji wirusobójczej - interferonu. Zalecany dla osób często zapadających na nawracające infekcje górnych dróg oddechowych a także podatnych na przeziębienie i grypę. Łagodzi dyskomfort spowodowany uczuciem drapania w gardle.

Ułatwia odkrztuszanie gęstej wydzieliny zalegającej oskrzela. Łagodzi napady kaszlu zwłaszcza suchego.

Miód z mięty poprawia trawienie i koi bóle głowy

Składniki: 1 słoik 400 g miodu gryczanego lub wielokwiatowego (koniecznie długo niekrystalizującego się) bądź mniszkowego i 1/2 szklanki zmielonych liści mięty pieprzowej.

Przygotowanie: sproszkowane liście mięty wymieszać dokładnie z miodem, przełożyć do szczelnego słoika i odstawić na 5-7 dni. Przechowywać w lodówce.

Stosowanie: 1 łyżeczkę miodu z liśćmi mięty ssać powoli na 20 minut przed każdym posiłkiem 3x dziennie. W owrzodzeniu żołądka, zatruciach pokarmowych i stanach zapalnych dróg żółciowych zaleca się go połączyć z 10 kroplami nalewki propolisowej.

Miód według takiej receptury poprawia trawienie i stabilizuje pracę żołądka oraz całego przewodu pokarmowego. Działą żółciopędnie i żółciotwórczo, łagodzi stan zapalny dróg żółciowych. Poprawia pracę wątroby. Dodatkowo łagodzi migrenowe bóle głowy lub wywołane długotrwałym napięciem nerwowym, przydaje się również w zimowej apteczce kiedy dokucza katar i stan zapalny gardła.

źródło: Przepisy Użytkowników Forum
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Reklama
Natura to zdrowie

Zdrowie w naturze

Statystyki reklamowe