25 Maj 2020 16:42:20
Nawigacja
Kontakt z administracją
Strona główna
Forum
Artykuły
Newsy
Linki
FAQ
Regulamin
Galeria zdjęć
Szukaj
Dodaj newsa
Dodaj artykuł
Regulamin
Czat
Filmy - zdrowie
DevLOGs
Event Calendar
Ostatnie artykuły
Składniki kosmetyków...
Bóle mięśniowe, staw...
Funkcje układu trawi...
Katar (też sienny)
Chore zatoki
Anemia
Syndrom chronicznego...
Eksperci: Cytologia ...
Na suchy i mokry kaszel
Strzelanie w stawach
Tajemnica bursztynu
Miażdżyca Tętnic
Pomoc w problemach z...
Czego lekarz zwykle ...
Wpływ cukru i miodu ...
Polecane Strony

Natura to zdrowie

Przepisy z Forum

Zdrowie w naturze

Dieta w nadwadze
Dieta w nadwadze
Unikać nadmiaru diet
Istnieje wiele diet, ale zamiast wybierać wśród nich, lepiej jest przyswoić sobie jedną, która nadaje się prawie dla wszystkich chorych - również w otyłości, niedokrwiennej chorobie serca i cukrzycy. Można wtedy polecać chorym przestrzeganie tej diety na mniej lub bardziej stałe, w zależności od takich zmiennych, jak masa ciała, poziom lipidów osocza i cukru we krwi. Otyli mają jeść po prostu mniej.
Co jeść: to co dobre

Cenny błonnik

Pozbawiony jest witamin, minerałów, białek czy węglowodanów. W ogóle go nie trawisz.
A jednak trudno być zdrowym, gdy brakuje go w diecie…

Pewnie wiesz, że wspomaga odchudzanie. Ale nie tylko dlatego jest ci potrzebny. Jego niezwykłe właściwości powodują, że pomaga uniknąć wielu groźnych chorób, np. nadciśnienia, a nawet nowotworów. Są dwa podstawowe rodzaje błonnika. Rozpuszczalny – znajduje się w miąższu owoców i warzyw, owsie, jęczmieniu. Zmienia się w kleisty żel, który wyściela ściany żołądka i jelit. Ponadto wiąże glukozę, tłuszcz i cholesterol, przez co ogranicza przechodzenie ich do krwi. Nierozpuszczalny – jak szczotka wymiata z jelit niestrawione resztki. Znajduje się w osłonkach ziaren (strączkowe, brązowy ryż, chleb razowy, skórki owoców, otręby), zdrewniałych włóknach warzyw (kalarepy, selera).

Jedz go na zdrowie
Dziennie powinno się zjadać 25-40 g błonnika. Tymczasem przeciętny Polak dostarcza organizmowi zaledwie ok. 15 g na dobę. To za mało. Jest bowiem kilka ważnych powodów, dla których warto zwiększyć ilość tego składnika w swojej diecie:

1. Utrzymuje smukłą sylwetkę
Błonnik pęcznieje w żołądku, rozpycha jego ściany, co daje uczucie pełności. Zapobiega to objadaniu się, którego konsekwencją jest groźna dla zdrowia otyłość. Ta właściwość błonnika ułatwia też utratę nadprogramowych kilogramów. Wypełniając żołądek, nie dostarcza jednocześnie kalorii.

2. Obniża poziom cholesterolu
Wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe, z których wątroba może wyprodukować nadmiar cholesterolu. Jeśli jest ich mało, poziom cholesterolu się zmniejsza.

3. Stabilizuje stężenie cukru
Obniża i spowalnia wchłanianie cukru do krwi. Dzięki temu trzustka produkująca insulinę (przenosi cukier, czyli źródło energii, do komórek) nie musi pracować ponad siły, co upośledza jej funkcjonowanie i zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.

4. Likwiduje zaparcia
Błonnik reguluje pracę przewodu pokarmowego. Pobudza ruchy robaczkowe jelit, co zapewnia regularne wypróżnienia.

5. Chroni przed rakiem
Dieta bogata w błonnik pomaga usuwać z organizmu toksyny, metale ciężkie, a nawet substancje rakotwórcze (np. azotyny). Poza tym zalegające w jelicie grubym resztki pokarmowe gniją, tworząc bardzo dobre warunki do rozwoju komórkom nowotworowym oraz stanom zapalnym. Błonnik chroni cię więc przed rakiem i wrzodziejącym zapaleniem jelit.

Zawartość błonnika w 100 gramach produktu

Zboża

otręby pszenne 42,4 g
muesli z rodzynkami 9,7 g
ryż brązowy 7,8 g
chleb pełnoziarnisty 6,1 g
kasza gryczana 5,9 g
chleb graham 5,0 g

Owoce

Suszone śliwki 16,1 g
suszone figi 12,9 g
orzechy laskowe 8,9 g
porzeczki czerwone 7,7 g
maliny 6,7 g

Warzywa

fasola czerwona 25,0 g
fasola biała 15,7 g
groch 15,0 g
groszek zielony 6,0 g
brukselka 5,4 g
kalafior 2,4 g
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Reklama
Natura to zdrowie

Zdrowie w naturze

Statystyki reklamowe