Zdrowe tłuszcze

Zdrowe tłuszcze pomagają zdrowiu
Nigdy nie było tak wiele osób z nadwagą, jak to jest dzisiaj. Nawet nasze dzieci są dotknięte otyłością.
Lekkie produkty szkodliwe dla zdrowia
Unikaj tzw. lekkich produktów dostarcz swojemu organizmowi wystarczającej ilości dobrych tłuszczów – jednak bez zbędnej przesady.
– Czego organizm potrzebuje od zdrowego tłuszczu?
– są niezbędne do rozpuszczania witamin A, D, E i K
– stanowią one naturalne uczucie pełności
– są najbardziej skoncentrowaną formą magazynowanej energii
– są one niezbędne dla funkcjonowania hormonów i enzymów
– w celu zmniejszenia wahań poziomu cukru we krwi
Mózg jest uzależniony od tłuszczy wysokiej jakości.
Jakie tłuszcze są niezdrowe?
Przemysłowo produkowane tłuszcze są rafinowane i przetwarzane na masową skalę, więc jak najtaniej, bezwonne, mogą być oferowane nam o maksymalnej trwałości. Orzechy i nasiona są prasowane przy pomocy rozpuszczalników chemicznych. Takie podejście gwarantuje najwyższą możliwą wydajność. Następnie olej jest odparafinowany, agresywne, silne podstawowe materiały wyrafinowane i bielone. W temperaturze do 270 ° C, intensywność zapachu jest zminimalizowana, dodawane są konserwanty chemiczne, a następnie utwardzane.
Co się dzieje po takim procesie oczyszczania oleju, nadal jest dla organizmu nie tylko absolutnie bezwartościowy, ale także bardzo szkodliwy …
Tłuszcze, których należy unikać
- wszystkie utwardzone lub częściowo utwardzone tłuszcze
- Wszystkie oleje rafinowane
- wszystkie bezwonne oleje i tłuszcze
- Wszystkie oleje grzewcze, które są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe
- wszystkie przegrzane tłuszcze
- Rancid tłuszcze
- Margaryna
- Wszystkie oleje w butelkach plastikowych
- Tłuszcze trans
Co sprawia, że tłuszcz jest zdrowy?
Zdrowe tłuszcze są traktowane w trakcie procesu produkcyjnego bardzo ostrożnie. Prasowanie nasion poprzez naciskanie odbywa się ręcznie. Olej jest tłoczony na zimno i w żadnym momencie nie narażony na działanie temperatur, które są szkodliwe dla delikatnych składników. W ten sposób uzyskuje się wartościowy olej.
Olej słonecznikowy musi być czuć nasionami słonecznika, olej sezamowy nasionami sezamu, olej kokosowy zapachem z kokosa, oliwa z oliwek, oliwki, olej palmowy zbliżony zapachem do czerwonych owoców palmy itp. Tylko tłoczony na zimno, olej z pierwszego tłoczenia, lekko pachnący i nieogrzewany wspiera nasz organizm i wnosi znaczący wkład dla zdrowia i witalności.
źródło: http://www.zentrum-der-gesundheit.de/gesunde-fette.html
Poczytaj więcej jak powstają tłuszcze i z czego się składają
Funkcje układu trawiennego
Pokarmy składają się z cząsteczek zbyt dużych, aby organizm mógł je wykorzystać w pierwotnej postaci. Rozkład pokarmów na proste i przyswajalne związki nazywamy trawieniem.
Przekształcenie pokarmów w proste związki chemiczne dokonuje się w układzie trawiennym. Węglowodany rozkładają się na cukry proste, tłuszcze – na kwasy tłuszczowe i monoglicerydy, białka – na aminokwasy.
Produkty trawienia wchłaniane są do krwiobiegu w jelicie cienkim. Substancje nie strawione wydalane są z kałem, a związki wchłonięte, ale nie wykorzystane przez organizm, wydalane są z moczem, razem z końcowymi produktami przemiany materii.
Zdrowe Tłuszcze w diecie
Tłuszcze należą do odżywczych składników pożywienia, dostarczają organizmowi związków niezbędnych do rozwoju oraz utrzymania zdrowia i pełnią w organizmie funkcje istotne dla podtrzymania życia. Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego i linolenowego, oraz witamin A, D, E i K. Stanowią również źródło energii niezbędnej do życia organizmu oraz wykonywania codziennych zajęć, pracy zawodowej i aktywności ruchowej (1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal).źródło: mp.pl/pacjent.
Prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz
Zakład Promocji Zdrowia i Leczenia Otyłości, Katedry Patofizjologii, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach
Medycyna Praktyczna 2013/06Wymienia, które tłuszcze są zdrowe wg klasyfikacji.
Skróty: ALA – kwas α-linolenowy, AMDR – dopuszczalny zakres dystrybucji makroskładnika, DHA – kwas dokozaheksaenowy, EPA – kwas eikozapentaenowy, LCFA – długołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe, MCFA – średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe, MUFA – jednonienasycone kwasy tłuszczowe, PUFA – wielonienasycone kwasy tłuszczowe, SCFA – krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe, SFA – nasycone kwasy tłuszczowe, PPAR – receptory aktywowane przez proliferatory peroksysomów, RSN – ryzyko sercowo-naczyniowe, TFA – jednonienasycone kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans, VLCFA – bardzo długołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe
źródło: dobre i złe tłuszcze