Na suchy i mokry kaszel

 

Kaszel 2-3 suszone figi zalać szklanką mleka i zagotować. Pić szklankę ciepłego płynu dwa razy dziennie. Sok z marchwi zmieszać z mlekiem w proporcji 1:1. Dodać łyżeczkę miodu. Pić kilka razy dziennie 1 łyżkę stołową.

Na suchy i mokry kaszel

(patrz: kaszel również wyżej w literce K post Nr.5) 
 
Kaszel 2-3 suszone figi zalać szklanką mleka i zagotować. Pić szklankę ciepłego płynu dwa razy dziennie. Sok z marchwi zmieszać z mlekiem w proporcji 1:1. Dodać łyżeczkę miodu. Pić kilka razy dziennie 1 łyżkę stołową. 
 
Kisiel z prawoślazu 
Łyżeczkę korzenia prawoślazu zalej szklanką zimnej wody. Przykryj i odstaw na 2 godz. Pij przy suchym męczącym kaszlu 3-4 filiżanki gęstego płynu dziennie. 
 
Grzaniec piwny 
Podgrzewaj w garnuszku pół litra piwa. Do mocno ciepłego dodaj 3 łyżki miodu lipowego lub spadziowego. Wymieszaj i wypij przed snem. Tylko dla dorosłych. 1_win Można dodać kilka goździków, ja tak robiłam. 
 
Surówka z czarnej rzodkwi 
Zetrzyj ją na drobnej tarce. Połącz z pęczkiem drobno posiekanej rzodkiewki, zetrzyj również nieduży zielony ogórek. Odciśnij z niego sok. Wymieszaj składniki. Przygotuj sos: łyżkę octu winnego i łyżeczkę oliwy z oliwek ukręć z solą, pieprzem, oregano. Smacznego 🙂 
 
Syrop z młodych pędów sosny 
Tę miksturę na jesienne infekcje trzeba przygotować wiosną. Nazbieraj młodych pędów sosny. Układaj je warstwami w słoiku i każdą zalewaj łyżką miodu lipowego. Zakręć słoik i odstaw na 2 tygodnie. Następnie odsącz syrop i zlej do ciemnej butelki. Przechowuj w lodówce. Zażywaj przy suchym kaszlu po łyżce 4 razy dziennie. 
 
Odwar z sosny 
Łyżeczkę pędów wsyp do garnka, zalej szklanką wody i podgrzewaj 15 minut, nie gotować. Zdejmij z ognia, przecedź, ostudź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance odwaru. 
 
Napar z psianki słodko gorzkiej 
Łyżeczkę ziela zalej szklanką wrzącej wody, zaparzaj 25 minut pod przykryciem. Przecedź. 
 
Napar z tymianku 
1 łyżkę ziela zalej 1,5 szklanki wrzątku. Pij po ćwierć szklanki 2-3 razy dziennie. 
 
Napar z ślazu dzikiego 
Łyżeczkę suszonych liści zalej 300 ml. wody i ogrzewaj na wolnym ogniu 5 minut. Przecedź, pij po filiżance trzy razy dziennie. 
 
Odwar z maku polnego 
2 łyżki kwiatów zalej szklanką letniej wody. Ogrzewaj do wrzenia, gotuj pod przykryciem 2 minuty. Odstaw na 10 minut, przecedź. Pij po 1/4 szklanki 3 raz dziennie. 
 
Napar ze Stokrotki pospolitej 
Łyżkę kwiatów zalej szklanką wrzątku i odstaw na 10 minut pod przykryciem. Przecedź i pij trzy razy dziennie. 
 
Dla dzieci Łyżkę ziela macierzanki i łyżkę kwiatostanu lipy zalej wrzątkiem na 10-15 min. Następnie odcedź napar i do lekko ostudzonego dodaj łyżeczkę miodu lipowego. Podawaj przy mokrym kaszlu.
 
czytaj więcej na Forum

Napisane przez Ela dnia marzec 13 2011 20:49:49 2314 czytań
 Ela  16 November 2020  17 czytanie
zapalenie pęcherza

Dodaj komentarz