Kaszel 2-3 suszone figi zalać szklanką mleka i zagotować. Pić szklankę ciepłego płynu dwa razy dziennie. Sok z marchwi zmieszać z mlekiem w proporcji 1:1. Dodać łyżeczkę miodu. Pić kilka razy dziennie 1 łyżkę stołową.
Na suchy i mokry kaszel
(patrz: kaszel również wyżej w literce K post Nr.5)Kaszel 2-3 suszone figi zalać szklanką mleka i zagotować. Pić szklankę ciepłego płynu dwa razy dziennie. Sok z marchwi zmieszać z mlekiem w proporcji 1:1. Dodać łyżeczkę miodu. Pić kilka razy dziennie 1 łyżkę stołową.
Kisiel z prawoślazu
Łyżeczkę korzenia prawoślazu zalej szklanką zimnej wody. Przykryj i odstaw na 2 godz. Pij przy suchym męczącym kaszlu 3-4 filiżanki gęstego płynu dziennie.
Grzaniec piwny
Podgrzewaj w garnuszku pół litra piwa. Do mocno ciepłego dodaj 3 łyżki miodu lipowego lub spadziowego. Wymieszaj i wypij przed snem. Tylko dla dorosłych. 1_win Można dodać kilka goździków, ja tak robiłam.
Surówka z czarnej rzodkwi
Zetrzyj ją na drobnej tarce. Połącz z pęczkiem drobno posiekanej rzodkiewki, zetrzyj również nieduży zielony ogórek. Odciśnij z niego sok. Wymieszaj składniki. Przygotuj sos: łyżkę octu winnego i łyżeczkę oliwy z oliwek ukręć z solą, pieprzem, oregano. Smacznego 🙂
Syrop z młodych pędów sosny
Tę miksturę na jesienne infekcje trzeba przygotować wiosną. Nazbieraj młodych pędów sosny. Układaj je warstwami w słoiku i każdą zalewaj łyżką miodu lipowego. Zakręć słoik i odstaw na 2 tygodnie. Następnie odsącz syrop i zlej do ciemnej butelki. Przechowuj w lodówce. Zażywaj przy suchym kaszlu po łyżce 4 razy dziennie.
Odwar z sosny
Łyżeczkę pędów wsyp do garnka, zalej szklanką wody i podgrzewaj 15 minut, nie gotować. Zdejmij z ognia, przecedź, ostudź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance odwaru.
Napar z psianki słodko gorzkiej
Łyżeczkę ziela zalej szklanką wrzącej wody, zaparzaj 25 minut pod przykryciem. Przecedź.
Napar z tymianku
1 łyżkę ziela zalej 1,5 szklanki wrzątku. Pij po ćwierć szklanki 2-3 razy dziennie.
Napar z ślazu dzikiego
Łyżeczkę suszonych liści zalej 300 ml. wody i ogrzewaj na wolnym ogniu 5 minut. Przecedź, pij po filiżance trzy razy dziennie.
Odwar z maku polnego
2 łyżki kwiatów zalej szklanką letniej wody. Ogrzewaj do wrzenia, gotuj pod przykryciem 2 minuty. Odstaw na 10 minut, przecedź. Pij po 1/4 szklanki 3 raz dziennie.
Napar ze Stokrotki pospolitej
Łyżkę kwiatów zalej szklanką wrzątku i odstaw na 10 minut pod przykryciem. Przecedź i pij trzy razy dziennie.
Dla dzieci Łyżkę ziela macierzanki i łyżkę kwiatostanu lipy zalej wrzątkiem na 10-15 min. Następnie odcedź napar i do lekko ostudzonego dodaj łyżeczkę miodu lipowego. Podawaj przy mokrym kaszlu.
czytaj więcej na Forum
Napisane przez Ela dnia marzec 13 2011 20:49:49 2314 czytań Ela 16 November 2020 17 czytanie
Napisane przez Ela dnia marzec 13 2011 20:49:49 2314 czytań
