Ciasto z orzechami
Dodane przez Admin dnia Kwiecień 19 2015 14:53:55
przepis Użytkowniczki
Smaczne ciasto z orzechami
i ¶mietankowym kremem.
Doskonałe ciasto na
jesienne spotkania rodzinne.
Idealne na imieniny.


Składniki: CIASTO
1/2 kg m±ki (3 szklanki)
1/2 kostki margaryny

Tre¶ć rozszerzona
Smaczne ciasto z orzechami
i ¶mietankowym kremem.

Doskonałe ciasto na
jesienne spotkania rodzinne.
Idealne na imieniny.


Składniki: CIASTO
1/2 kg m±ki (3 szklanki)
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka

POLEWA ORZECHOWA
30 dag orzechów włoskich
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru


KREM
1/2 litra mleka
2 łyżki m±ki pszennej
2 łyżki budyniu ¶mietankowego
1 kostka masła
2/3 szklanki cukru pudru

Przepis na ciasto:
Zagnie¶ć ciasto z wszystkich składników.
Podzielić na 2 czę¶ci.
Na jeden placek nałożyć polewę orzechow±.
Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis na polewę orzechow±: Margarynę rozpu¶cić
na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać.
Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.
Przepis na krem:
Z mleka, m±ki i budyniu ¶mietankowego ugotować "budyń".
Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu
wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste.
Przekładanie ciasta:
Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polew± orzechow±.