Jak parzyć herbatę
Dodane przez Admin dnia Kwiecień 19 2015 14:57:48
Herbata
W Azji zwyczajowo na stole stawiano duży samowar, na nim imbryk, a w tym imbryku wrzała esencja herbaciana

I tak jest prawidłowo!
U nas, w Polsce, uważamy, że gotowanie herbaty zabija wszystkie jej wartości. Tymczasem ona dopiero powyżej 100 st. C zaczyna być sobą. Wyparzają się garbniki, witaminy B1, B6 działające przeciw otyłości;
Treść rozszerzona
Herbata

W Azji zwyczajowo na stole stawiano duży samowar, na nim imbryk, a w tym imbryku wrzała esencja herbaciana

I tak jest prawidłowo!

U nas, w Polsce, uważamy, że gotowanie herbaty zabija wszystkie jej wartości. Tymczasem ona dopiero powyżej 100 st. C zaczyna być sobą. Wyparzają się garbniki, witaminy B1, B6 działające przeciw otyłości; wyparza się delikatna teina, puryna i rutyna, która uelastycznia naczynia krwionośne. Garbniki w herbacie działają odkażająco i zastępują na Wschodzie jodynę.

Narody Azji zalewają rany esencją herbacianą i owijają je gałgankiem z płatkami herbacianymi. Po dwóch dniach obrzęk znika, a po tygodniu wszystko się goi. Również na kobiece problemy ze śluzówkami najlepsza jest esencja herbaciana, przechowywana w srebrnym dzbanuszku (w srebrze nie rozwijają się żadne bakterie ani jednokomórkowce). Należy robić płukanki i podmywania.
Esencja herbaciana stosowana do przemywania ran i pielęgnowania odleżyn działa dwa razy skuteczniej niż wywar z kory dębu.
Dobrze zaparzona mocna herbata zabezpiecza przed chorobami krążenia, serca, niewydolnością mózgu, kłopotami z zapaleniem śluzówki na tle ataku szczepów wirusowych, nawet przed grypą...

Ojca Grande przepisy na zdrowe życie "Prasa Bałtycka", Gdańsk 1997


Właściwości
Herbata zawiera znaczne ilości katechin, głównie epikatechinę, epigallokatechinę, galusan epikatechiny i galusan epigallokatechiny są to związki spełniające rolę przeciwutleniaczy. W świeżo zebranych liściach zawartość tych związków może dochodzić do 30% suchej masy. Najwyższe stężenie katechin występuje w herbacie białej i zielonej, czarna zawiera mniej związków z tej grupy gdyż ulegają one rozkładowi podczas procesu fermentacji. Herbata zawiera także taniny, teaninę, znaczne ilości jonów fluorkowych (do 0,03%) oraz alkaloidy purynowe, jak kofeina (do 4,5%), teobromina (do 0,5%) oraz teofilina (do 0,04%). Herbata jest bogata także w niektóre witaminy: A, B1, B2, C, E i K. Ponadto zielona herbata zawiera niebiałkowy aminokwas L-teaninę, który wykazuje działanie uspokajające, zmniejszające stres i niepokój oraz stabilizujące nastrój osób pijących zieloną herbatę.

źródło: Wikipedia

Herbata
- zmniejsza skłonność do próchnicy zębów
- pomocne w leczeniu infekcji i zapaleń wirusowych
- pomocna przy przeziębieniach
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- ma działanie przeciwzakrzepowe
- ma działanie moczopędne
- wzmacnia naczynia włosowate
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego
- neutralizuje wolne rodniki, które uszkadzają komórki
- obniża poziom cholesterolu
- ma działanie przeciwbólowe
- pomaga zwalczać biegunki

* dotyczy to zarówno czarnej jak i zielonej herbaty
* należy unikać picia gorącej herbaty, gdyż może powodować uszkodzenie błony śluzowej gardła
* może powodować ciemnienie zębów
* nadmiar hamuje wchłanianie żelaza
* nadmiar może powodować bezsenność