Dobre rady
Dodane przez Admin dnia Kwiecień 19 2015 16:05:24
Mięso
Gotowanie
* Baranina, zyska na smaku, jeśli do gotowania lub pieczenia dodamy kilka plastrów cytryny.
Pieczenie
* Pieczona cielęcina zachowa wilgotność, jeżeli przygotowane do pieczenia lub duszenia mięso posmarujemy tłuszczem wieprzowym.
* Pieczona cielęcina nie będzie sucha i włóknista, jeżeli mięso posmarowane
Treść rozszerzona
Mięso
Gotowanie
* Baranina, zyska na smaku, jeśli do gotowania lub pieczenia dodamy kilka plastrów cytryny.
Pieczenie
* Pieczona cielęcina zachowa wilgotność, jeżeli przygotowane do pieczenia lub duszenia mięso posmarujemy tłuszczem wieprzowym.
* Pieczona cielęcina nie będzie sucha i włóknista, jeżeli mięso posmarowane olejem, posypane pieprzem i ziołami, szczelnie zawiniemy aluminiową folią i wstawimy do gorącego piekarnika.
* Pieczeń wieprzowa będzie soczysta jeśli podczas pieczenia będziemy ją podlewać sosem znajdującym się na dnie brytfanki.
* Pieczona baranina jest o wiele smaczniejsza, gdy na 20 minut przed wystawieniem z piecyka posmarujemy ją piwem albo słoną wodą.
* Pieczona cielęcina zachowa soczystość, jeżeli będziemy ją smażyć na średnim ogniu, na rozgrzanym tłuszczu, bez przykrycia.
* Pieczona wołowina bardzo zyskuje na smaku, gdy przed pieczeniem natrzemy ją czosnkiem lub musztardą.

Przyprawianie
* Cząber gotujemy, tylko 10 minut, gdyż przy dłuższym gotowaniu wydzielają się gorzkie substancje jego łodygi.
* Majeranek i tymianek dodajemy dopiero na 5 minut przed końcem gotowania.
* Ostre przyprawy, takie jak pieprz i papryka, po dłuższym gotowaniu, dają lepszy smak i aromat.


czytaj więcej ...na Forum