Spotkania przy kawie

 

Spotkania przy kawie

Trzy kawy dziennie chronią przed zawałem

Izraelscy naukowcy z Centrum Medycznego Szeba twierdzą, że trzy filiżanki kawy dziennie chronią przed zawałem. Zdaniem badaczy, spożycie takiej ilości kofeiny, jaką zawierają trzy filiżanki kawy, jest dobre dla systemu krążenia i chroni przed zawałem serca. Dowodzące tej tezy wyniki badań zamieścili w ostatnim numerze pisma “American Journal of Cardiology“.


Tymczasem obecnie kardiolodzy na ogół radzą pacjentom, by ograniczyli picie kawy argumentując, że podwyższa ono ciśnienie i przyspiesza puls, co powoduje, że serce potrzebuje więcej tlenu, by normalnie funkcjonować.

Eksperyment dowiódł, że spożycie kofeiny poprawia funkcjonowanie śródbłonka o 30 proc. oraz zmniejsza o 40 proc. poziom białka C-reaktywnego (CRP), którego wysokie stężenie może wskazywać na ryzyko zawałów i udarów. Zwiększa też o 25 proc. ilość adiponektyny, mającej m.in. działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Korzystny wpływ kofeiny zauważono u obu grup pacjentów – zdrowych i chorych.

– Kawa czasami zawiera mleko, cukier lub sztuczne słodziki, a także sztuczne barwniki i smaki, ale my badaliśmy wyłącznie skutki działania kofeiny. Odkryliśmy, że korzystnie oddziałuje ona na układ naczyniowy – podsumował prof. Szechter.

Podkreślił, że efekty zaobserwowane kilka godzin po jej wypiciu są pozytywne. “Nie zakazywałbym pacjentom kardiologicznym picia rozsądnej ilości kawy, powiedzmy trzech filiżanek dziennie” – oświadczył Szechter.

jak podaje wp.pl za Agencją (PAP/ma)


Poza tym, picie trzech lub więcej filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju choroby u pacjentów z przewlekłym zapaleniem wątroby typu C, twierdzą naukowcy z NCI (National Cancer Institute).


Przeciwdziałanie związane z chorobami wątroby to nie jedyna właściwość lecznicza kawy. Zdaniem specjalistów lista zalet kawy jest o wiele dłuższa – obniża ona możliwość zachorowań na chorobę Parkinsona, Alzheimera, a także cukrzycę typu II, w dodatku przyspiesza metabolizm, a dzięki swoim właściwościom utleniającym, zapobiega procesom starzenia się organizmu.

Dodaj komentarz